Te mennyire vadászol a leárazások után?

Kezeket fel, ki az, aki él-hal a leárazásokért? Nos, én biztos a magasba lendíteném a kezem, ha ez a kérdés felmerül és most el is mondom, hogy miért!

A barátnőimmel már jó régóta űzünk egy versenyt, ahol az a lényeg, hogy jó cuccokat vásárolunk, pofátlanul alacsony áron. Minden héten, vagy második héten pedig össze is ülünk és megvitatjuk, hogy kinek mit sikerült beszereznie, és értelemszerűen az nyer, aki a legkisebb összegből tudta kihozni a legnagyobb zsákmányt.

Ezek lehetnek, ruhák, kiegészítők, de simán lehet beszélni a nagybevásárlásról, valamilyen lakásdekorról, vagy akár a tisztító szerekről. De félreértés ne essék, a silány minőségek itt nem állják meg a helyüket, nem arra hajtunk a leárazásoknál, hogy akkor minél rosszabb termékek is legyenek, nyilván nem mindegy. A cél a minőség, csak emberi, megfizethető áron.

Ezt a kis játékot igazából akkor találtuk ki, amikor egyikünk egy használt ruhakereskedésben rábukkant, egy olyan ruhára, aminek a valós ára, nagyjából a háromszorosa lett volna, és akkor rádöbbentünk, hogy lehet ezt így is, akkor miért ne csinálnánk mindig így?

A leárazások tulajdonképpen a termékek valós értékét mutatják és bár néha úgy tűnik, hogy az utolsó előtti pillanatban lehet őket elcsípni, igazából, ha szemfülesek vagyunk, nagyon sokszor találunk ilyen akciókat. Ha nincs kedvünk kimozdulni és mondjuk végigjárni az összes boltot, vagy órákat keringeni egy angol turiban (amit amúgy totálisan megértek), akkor annyi is elég, hogy beírjuk a Google keresőjébe, hogy leárazások és máris millió meg egy találatot kapunk.

Azért kell így célzottan keresni a leárazásokat, mert a legtöbb fast-fashion oldal nem fogja az arcodba tolni rögtön ha van náluk valami akció. Nyilván, nem is dugják el, de nekik abból sokk több jó származik, ha te a teljes áras termékeket vásárolod meg. Ez szimplán üzlet.

Na de ha már leárazásoknál tartunk, én simán idesorolom az összes kuponozást, amiről biztosan sokan tudják, hogy Amerikába elképesztően nagy kultusza van. Itthon talán nincsenek annyira ráfeszülve az emberek, de ha már láttál olyan műsort, amiben amerikai háziasszonyok, szinte mániákusan megszállott módon rendszerezik a kuponokat és konkrétan olyan mesterien vásárolnak, hogy majdhogynem 0-ra hozzák ki a végösszeget, akkor tudod miről beszélek.

Mikor én először láttam egy ilyen műsort, valójába nem is értettem, hogy pontosan mi történik. Ezeknek a családoknak a pincéje, tulajdonképpen egy másik kis közért, ahol annyira sok készétel, konzerv és tartósélelmiszer van felhalmozva, hogy valójában évekig el tudnának élni rajta. Őszintén megmondom, hogy szerintem ez már túlzás, még akkor is, ha azt mondod, hogy felkészülsz a legrosszabbra, hiszen van az a szint, ami után már nem tudod utolérni a szavatosságot sem, így tulajdonképpen csak pazarolod az ételt. Vagyis el is érkeztünk a fogyasztói társadalom egyik legnagyobb problémájához, amikor a túlzott jólétet, már nem tudjuk helyén kezelni. De ebbe a témába most nem is mennék bele feltétlenül, inkább népszerűsíteném még egy picit a leárazásokat, akciókat.

Én magam már jó pár éve sokkal tudatosabban költekezem így, sokkal több pénzt tudok félretenni mindezt úgy, hogy egyáltalán nem kell kuporgatni, vagy bármiben is nélkülöznöm. Nyilván ésszerű keretek között költök, nem úgy gondolkodom, hogy ha most ezen a cipőn spóroltam 4000 forintot, akkor azt nyugodt szívvel elverhetem a következőn. Nyilván nem. De azt mondom, hogy sikerül mindig megtalálni a kiskapukat és a végén úgyis megszerzem azt, amit szeretnék, csak sokkal kedvezőbb áron. A lelkemnek is sokkal jobban esik, a pénztárcámnak is, és így sokkal könnyebben tudok félretenni álmai lakására, aminek az önerőjét hamarosan össze is gyűjtöttem.

Legutóbb a nővéremmel beszélgettem erről a témáról, aki azt mondta, hogy neki ez borzasztóan macerás, neki nincsen hozzá türelme, illetve nem is szereti böngészni a lehetőségeket. Ha kell neki valami, és még belefér a budgetbe, akkor ő azt megveszi. Végül is ez is egy hozzáállás, de szerettem volna azért kicsit meggyőzni arról, hogy nem is olyan nagy meló ez, csak egy kis odafigyelést igényel, és az a budget máris sokkal nagyobb lesz. Nem mondom, hogy gyerekjáték volt, de végül csak sikerült őt valamennyire elindítani az úton, mondtam neki, hogy nagyon szívesen segítek neki, sőt mi több, küldöm is majd neki rendszeresen az éppen aktuális leárazásokat. Belement, bár azt mondta, hogy ne várjak tőle nagy lelkesedést. Azóta eltelt 1 egész év, és a tesóm is beszállt a minél olcsóbb annál menőbb játékba. Szerencsére már ő is sokkal tudatosabban költi el a pénzét, olyannyira, hogy egy új autóra is sikerült neki összespórolnia. Azért ez nem semmi, mi?

Amire viszont még itt is most felhívnám a figyelmeteket, hogy ezek a leárazások néha lehetnek nagyon megtévesztők. Ez alatt azt értem, hogy nem egyszer találkoztam már olyan „akcióval”, amikor a leértékelt ár tulajdonképpen az eredeti ár volt, csak úgy tűntették fel, mintha ez lenne az új, akciós ár. Mit ne mondjak, ez nagyon nem szép dolog, sőt egyenesen felháborító, hogy teljesen bolondnak nézik néha az embert, ezért próbáljatok mindig tisztában lenni a dolgok értékével, és ha jelez a kis csengő a fejetekben, hogy itt valami nem stimmel, akkor nézzetek utána a dolgoknak. Persze simán megeshet, hogy olyan termékkel találkoztak, ami bőven túlárazott, így a leértékelt ára is hajmeresztő, de nem árt az óvatosság. Higgyétek el, nem valami jó érzés, mikor itthon elkezded kapargatni a cédulát és az alatta lévőn ugyanaz az ár szerepel, vagy ne adj Isten, alacsonyabb. Nekem már volt ilyen élményem és eléggé szíven ütött a dolog, hogy sikerült így bedőlnöm valaminek. Itt pedig nem is arról volt szó, hogy valami hű de magad árat kellett fizetnem, hanem szimplán maga az elv.

Szóval egy szó mint száz, nem azt mondom, hogy legyetek ti is őrült amerikai háziasszonyok és kuponokkal keljetek és feküdjetek, de tényleg érdemes azért figyelni, hol mikor van akció vagy leárazás, vagy néha rákeresni, mert esküszöm nektek, kincseket lehet találni. Sokkal jobb érzés lehet, egy csodaszép cipőt vagy táskát negyed annyiért megvenni, vagy akár valóban ellátogatni azokra a készletkisöprésekre, ahol akár 30, 40 vagy talán 70 százalékos leárazásokkal is össze lehet futni. Egyedi darabokkal fogtok találkozni, az pedig, hogy akár több tízezer forintot megspórolsz, hatalmas adrenalin löketet tud adni. Higgyétek el, nem arról van szó, hogy olyan termékeket fogtok vásárolni, ami már nem jó minőségű, vagy béna, ezért maradt meg a raktárban. Amúgy meg ki a fene akar teljesen beolvadni az átlagba? Legyetek egyediek, legyetek önmagatok, tűnjetek ki a tömegből!